Dit is de sleutel tot het behalen van jouw nieuwjaarsresoluties en doelen!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Gepubliceerd op:
Geschreven door:
Gemiddelde leestijd:
Wil jij kosteloos toegang tot alle exclusieve workouts en artikelen?

Januari is voor velen een “goed moment” om te beginnen met het nastreven van de doelen die ze hebben. Is december of februari dit niet? Is “nastreven” wel de juiste mindset?

Het perfecte moment bestaat natuurlijk niet. Het beste moment is NU. STARTNOW is hier groot voorstander van, omdat perfectie slechts een onbereikbaar streven is. Daarnaast is “streven naar” een zwakke mindset om je doelen te behalen. Wat je hier namelijk creëert zijn gaten in de commitment om je doelen te behalen. “Ik zou dat doel op zich wel willen behalen” of “het zou leuk zijn om X kilo af te vallen, maar ik zou ook wel tevreden zijn met Y” is geen concrete uitspraak en zal ervoor zorgen dat je links en rechts steekjes zult laten vallen.

Of je al begonnen bent met het proces om je doel te bereiken, al wat steekjes hebt laten vallen of nog moet beginnen… doe het en zet door! Het feit dat je al bent begonnen is stap één. Volhouden is stap twee en lukt dat niet? Pak het weer opnieuw op en blijf het proberen, ondanks dat je het misschien al een keer hebt “opgegeven”. Een proces is niet lineair. Plannen, uitvoeren, analyseren & reflecteren en bijsturen. Waar bevind jij je in dit proces? Het is belangrijk om je hiervan bewust te blijven. Stoppen en je doel niet behalen is iets wat je niet wilt, want je hebt niet
voor niets je doel gesteld. Het feit dat je wilde stoppen betekent dat er binnen het proces iets niet werkt voor jou. Dit is hét moment om te analyseren wat er voor jou precies niet werkt. Wellicht heb je met jezelf afgesproken om elke dag 30 minuten op de loopband te gaan staan, maar heb je dit na de eerste week al opgegeven. Misschien is de loopband het gewoon niet voor jou. Probeer eens krachttraining of een groepsles. Misschien ligt het wel aan de tijd van de dag waarop je nog zin moet maken om überhaupt wat aan je dagelijkse beweging te doen.

BIJVOORBEELD

STAP 1: PLANNEN

Ik wil 10 kg afvallen. Daarom zal ik dagelijks gestructureerd X maaltijden van Y calorieën eten. Hiernaast wil ik 2x per week 45 minuten krachttraining doen en 5x per week 30 minuten wandelen of fietsen (naar werk of in de pauze bijvoorbeeld).

STAP 2: UITVOEREN

De eerste week gaat dit goed, maar daarna merk je dat het erbij inschiet om de tijd te nemen om op dinsdag en donderdag te fietsen of wandelen. Ook is het wel lastig om na het diner nog richting de sportschool te gaan hoor.

LET OP: HET FEIT DAT EEN ONDERDEEL NIET LUKT IS DIT GEEN INDICATIE OM TE STOPPEN

STAP 3: ANALYSEREN & REFLECTEREN

Oké extra lichaamsbeweging op dinsdag en donderdag lukt niet. Ook vind ik sporten na het diner helemaal niks. Wat lukt wel en hoe kan ik dit aanpassen?

STAP 4: BIJSTUREN

Weet je wat? De dagen dat het me wel lukt om te wandelen loop ik 10-15 minuten extra en maak ik een groter rondje. Ook ga ik gelijk uit werk sporten en dineer ik daarna. Zo elimineer ik de negatieve gedachtegang.
Hierna pak je terug naar stap twee: uitvoeren en blijf je dit proces herhalen om je doel te behalen. Commitment op het behalen van je doel betekent namelijk: Doen wat nodig is. Hoe kun je dit het beste doen? Door objectief te kijken naar wat je nou precies aan het doen bent zónder hier emotioneel betrokken bij te raken en bij te sturen waar nodig is.

Implementeer deze werkwijze op het behalen van je doelen. Dit kan op het gebied van afvallen, sterker worden, maar ook op elk ander vlak van je leven. Opgeven is geen optie. Bijsturen wel, dat is echte kracht. STARTNOW. Wil jij meer tips of begeleiding met het bijsturen en behalen van jouw doelen? Neem contact met ons op en laat ons jou verder helpen.

Shape
Shape

Verken meer artikelen

Shape
Shape
Coaching video tessa #7
Blijven vechten om winst te behalen
Bewegingsbasics #1
Doe mee aan het 6 weken FIT traject

Toegang tot exclusieve content?